Van donderdag 28 januari t/m zondag 31 januari werden in het Amsterdamse Sloterparkbad de Nederlandse Junioren- en Jeugdkampioenschappen op de korte baan gezwommen. Het gemotiveerde team begeleid door hoofdcoach Toon van Haren en coach Nicolette Ruiz bestond uit Jelmar Koopman, Brit Brandsma, Klaas Pit, Anna Tinga, Zana Udo, Sigrid Hoogland, Dushan de Bruin en Makai van Haren.

In de nieuwe samenstelling van het NJJK is de aparte NK lange afstanden geïntegreerd in de kampioenschappen van januari waardoor de indeling van de dagen anders was dan gebruikelijk. Twee lange sessies per dag met korte middagpauzes waren het gevolg. De zwemmers pasten zich goed aan het nieuwe schema aan.

Ondanks de lange sessies werd op Nederlands niveau sneller dan ooit gezwommen. Zwemmers kwamen allen individueel meermaals aan de start. De snelle inschrijftijden die nodig waren voor kwalificatie werden veelvuldig met meerdere seconden verbeterd, waardoor zeer hoge top10 resultaten behaald werden.

Uitschieters bovenop de zeer goede prestaties overall waren de twee medailles; Jelmar Koopman won brons op de 200m vlinderslag met een tijdverbetering van ruim 3 seconden op de inschrijftijd in een eindtijd van 2.16.46.

Op de 50m schoolslag was het Klaas Pit die het brons bemachtigde in een mooie eindtijd van 31.57.

In het slotstuk op zondagmiddag liet Anna Tinga op de 200m vlinderslag bij de meisjes junioren 2 zien dat zij over ongekend kracht en doorzettingsvermogen beschikt. Vanuit een bijplaatsing won zij niet alleen haar serie met overmacht, ze verbeterde haar inschrijftijd met wel 5 seconden en werd daarmee verrassend 6e van Nederland. De persoonlijke felicitaties van de bondscoach waren voor haar een geweldige beloning.

Voor Makai van Haren werd zijn 50m borstcrawl een fraaie eindtijd van 29.46. eindelijk onder de 30sec. Nog maar net gefinished en nog in het water werd al gesproken over de taart van bakker Ivo Vliegendehond die hij daarmee verdient!

De blik is nu gericht op juni wanneer het NJJK op de lange baan wordt gezwommen. De zwemmers zijn meer dan gemotiveerd om ook daar weer ruimschoots van zich te laten horen!